Pomidor to niekwestionowany król i najczęstszy składnik diety śródziemnomorskiej, od lat jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów włoskiej kuchni. Oto krótki przewodnik po znanych i mniej znanych odmianach pomidorów we Włoszech.
Ten prosty i szybki przepis na włoskie, aromatyczne i chrupiące klopsiki z tuńczyka i ricotty sprawi, że już nigdy nie będziesz mieć problemu z brakiem pomysłu na imprezową przekąskę.
Dowiedz się: Jak duży kapitał trzeba mieć, aby zacząć inwestować w wino? Jak zarabiać na winie i kiedy spodziewać się zwrotu z inwestycji? Jak nie dać się oszukać?
Włoska Porchetta, czyli mięso wieprzowe nadziewane lokalnymi ziołami. Wybierz się z nami w kulinarną podróż i dowiedz się dlaczego Porchetta to delikates, którego grzech sobie odmówić…
Zobacz nasz video przepis na pastę, którą przygotujesz w mniej niż 15 minut. Obiecujemy, że nie będzie to przeciętne danie! Choć przygotowanie jest proste, smak zachwyca i sprawi, że chętnie do niego wrócisz.
Cinta Senese to rasa świń, które hodowane są wyłącznie na terenie Toskanii. To właśnie tam można zanurzyć się w pradawnym smaku mięs i kiełbas z Cinta Senese, starożytnej rasy świń, która jeszcze kilka lat temu była zagrożona wyginięciem.
Risotto z dynią i parmezanem to prawdziwy skarb kuchni włoskiej. Co jest takiego specjalnego w tym daniu, że nie można się mu oprzeć? To potrawa, która łączy w sobie aromaty powolnego gotowania i autentyczne smaki, nierzadko przypominające nam dzieciństwo.
Poznaj bliżej dwie winnice Donatelli Cinelli Colombini: Fattoria del Colle i Casato Prime Donne. Wspaniałe kompleksy otoczone polami, gajami oliwnymi i oczywiście winoroślami.
Rustykalne krążki cebulowe w cieście drożdżowym to przekąska rodem z kuchni ulicznej. Super szybkie, łatwe i pyszne jedzenie, któremu trudno się oprzeć.
Anchois to pyszne, małe rybki, którymi Włosi zajadają się na potęgę. Różne nazwy tego produktu wprowadzają wiele nieścisłości i nieporozumień. Postaramy się rozwiać wszystkie wątpliwości.