Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Czy dobrze znasz wina produkowane metodą appassimento?
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
 
Czytaj więcej
Jaką babkę Panettone wybrać na Święta?
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Czytaj więcej
Oliwa z oliwek - monoszczepowa, blend czy mieszanina? Którą wybrać?
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Czytaj więcej
Lard d'Arnad DOP - wyjątkowa słonina z Włoch
Lard d’Arnad to wyjątkowy produkt wytwarzany w miejscowości Arnad, w sercu uroczej Doliny Aosty (Valle d’Aosta). To bardzo elitarny produkt, ponieważ wytwarza go tylko 4 producentów! Dodatkowo Lard d’Arnad jako jedyna słonina uzyskała oznaczenie DOP (Chronionej Nazwy Pochodzenia), co świadczy o jej wyjątkowości i daje gwarancje przestrzegania produkcyjnych reguł nadzorowanych przez Konsorcjum.
Czytaj więcej
Co oznacza IGP, DOP, STG? Czy znasz europejskie oznaczenia ochrony produktów spożywczych?
Włochy to kraj z największą liczbą produktów rolno-spożywczych, które uzyskały certyfikaty uznane przez Unię Europejską. Jest to dowód na to, że włoscy producenci szczególnie dbają  o jakość swoich wyrobów oraz rozumieją silną więź, która łączy je z terytorium, z którego się wywodzą. Dowiedz się więcej o oznaczeniach DOP, IGP i STG i wybieraj świadomie prawdziwe włoskie produkty.
Czytaj więcej
Supertoskany - wina, które przeciwstawiły się wieloletniej toskańskiej tradycji
Toskania nieustannie kojarzy się nam z winem, którego historia sięga 500 r.p.n.e. Na toskańskich ziemiach już w czasach starożytnych Etruskowie wprowadzili uprawę winorośli, dzięki czemu dziś większość najsłynniejszych włoskich win pochodzi właśnie z tego regionu. Dzisiaj chcemy zabrać Cię w podróż po wyjątkowej historii powstania Supertoskanów, która pokazuje, że czasami warto sprzeciwić się wszystkim zasadom.
Czytaj więcej
Video przepis na Bucatini all' Amatriciana
Bucatini all' Amatriciana to typowe pierwsze danie kuchni rzymskiej, będące chlubą Lacjum. To potrawa, do której wykonania potrzebujesz tylko kilka składników: guanciale, ser pecorino i pomidory. Jest bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne.
Czytaj więcej
Ocet winny - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.
Czytaj więcej
pixel