Toskania nieustannie kojarzy się nam z winem, którego historia sięga 500 r.p.n.e. Na toskańskich ziemiach już w czasach starożytnych Etruskowie wprowadzili uprawę winorośli, dzięki czemu dziś większość najsłynniejszych włoskich win pochodzi właśnie z tego regionu. Dzisiaj chcemy zabrać Cię w podróż po wyjątkowej historii powstania Supertoskanów, która pokazuje, że czasami warto sprzeciwić się wszystkim zasadom.
Popularność regionu jest tak wielka, że wielu turystów marzy o kupnie domu czy posiadłości w Toskanii i zamierza osiedlić się tam na stałe.
Ale Toskania to też archipelag kilkudziesięciu wysp, w tym siedmiu dużych, położonych w niedalekiej odległości od wybrzeża...
Bucatini all' Amatriciana to typowe pierwsze danie kuchni rzymskiej, będące chlubą Lacjum. To potrawa, do której wykonania potrzebujesz tylko kilka składników: guanciale, ser pecorino i pomidory. Jest bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne.
Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.
Chcemy namówić Cię do zakochania się w jednym z najbardziej cenionych czerwonych win, nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Jego cechy są rzeczywiście wyjątkowe, zawsze rozpoznawalne, a stosowanie różnych mieszanek winogron nadają mu urozmaicony smak i aromat...
Jak wiesz wino w kieliszku doskonale komponuje się z serwowanymi potrawami na talerzach, jednak samo w sobie również może być bohaterem wielu kulinarnych przepisów. Praktycznie wszystkie wina bez względu na kolor i smak można wykorzystać do wzbogacenia potraw i podkreślenia ich smaku.
Dla Toskańczyków najważniejszy jest bożonarodzeniowy obiad i radość płynąca ze wspólnego rodzinnego biesiadowania. Przyjrzyjmy się zatem tradycyjnym daniom z Toskanii i poczujmy atmosferę świątecznego obiadu.
W Toskanii Boże Narodzenie jest świętem bardzo uroczystym i rodzinnym. Ten czas dla Toskańczyków to nie tylko święto, podczas którego obdarowuje się bliskich prezentami. To chwile, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje i tradycje. Niektóre z nich poszły w zapomnienie, a inne są nadal kultywowane.
Jeśli znajdziesz otwartą butelkę wina porzuconą w labiryncie lodówki nie wyrzucaj jej! Doradzimy Ci jak kreatywnie ją wykorzystać.
W dużej mierze to ser zadecyduje czy danie lub przekąska będą średnie, czy doskonałe. I tutaj właśnie niezbędny jest jeden z serów Formaggio a pasta filata - sprawdź, który wybrać!