Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Poradnik

W tej części naszego bloga zawarte są wskazówki, które pomogą Ci gotować zgodnie z włoskim stylem życia i sztuką kulinarną. Dowiesz się dlaczego włoskie napoje są słynne na całym świecie i do przygotowania których wspaniałych drinków są najlepsze, a wręcz niezbędne. Miłośnikom wina opowiemy też, dlaczego to właśnie wina z Toskanii są najlepsze w całej Italii. Przeczytasz tutaj także o wakacyjnych regionach Włoch i wiele nauczysz się na temat dobrego jedzenia i włoskiego wina. Razem także zastanowimy się, czy będąc w Italii warto przestrzegać miejscowych zasad kulinarnych i czy to ciężki grzech pić kawę z mlekiem po południu.

Czy dobrze znasz wina produkowane metodą appassimento?
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
 
Czytaj więcej
Jaką babkę Panettone wybrać na Święta?
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Czytaj więcej
Oliwa z oliwek - monoszczepowa, blend czy mieszanina? Którą wybrać?
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Czytaj więcej
Co oznacza IGP, DOP, STG? Czy znasz europejskie oznaczenia ochrony produktów spożywczych?
Włochy to kraj z największą liczbą produktów rolno-spożywczych, które uzyskały certyfikaty uznane przez Unię Europejską. Jest to dowód na to, że włoscy producenci szczególnie dbają  o jakość swoich wyrobów oraz rozumieją silną więź, która łączy je z terytorium, z którego się wywodzą. Dowiedz się więcej o oznaczeniach DOP, IGP i STG i wybieraj świadomie prawdziwe włoskie produkty.
Czytaj więcej
Ocet winny - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.
Czytaj więcej
pixel