Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!
Ten słodki przysmak zwany w Italii również nougatem, został sprowadzony nad Morze Śródziemne z Bliskiego Wschodu przez Arabów. Szybko rozpowszechnił się w całych Włoszech, gdzie wkrótce stał się nieodzowną częścią świątecznej tradycji. Z czasem każdy region zaczął tworzyć własny przepis na ten świąteczny przysmak, ale jego podstawę niezależnie od tego skąd pochodzi stanowią zazwyczaj migdały i orzechy.
Czytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bolognese
W poprzedniej części szkoły gotowania  uczyliśmy się jak zrobić włoskie soffritto. Teraz na jego bazie pokażemy jak zrobić prawdziwe ragu’alla bolognese, czyli oryginalny sos po bolońsku. Poznanie przepisu na ten sos to kolejny krok w zgłębieniu tajników włoskiej kuchni, a umiejętność jego przyrządzenia pozwoli Ci ugotować wiele wspaniałych, typowych włoskich dań.
Czytaj więcej
La Colomba - włoski symbol Świąt Wielkanocnych
Świąteczna Babka La Colomba jest najważniejszym kulinarnym symbolem włoskiej Wielkanocy. Jej historia zawsze była otoczona mitami i legendami, lecz wiadomo na pewno, że pomysł na jej powstanie narodził się w Lombardii w latach trzydziestych XX wieku.
Czytaj więcej
Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiej
Czosnek i cebula od wieków stanowią podstawę kuchni na całym świecie i są obecne w większości przepisów. Szalotka natomiast to odkrycie ostatnich lat. Według najnowszych trendów cebula może, a wręcz musi być zastąpiona szalotką. Jest to oczywiście gruba przesada, ale faktycznie szalotka coraz częściej pojawia się w restauracjach i domowych kuchniach, ostatnio także w naszym kraju. Zobacz więc jakie są różnice między tymi warzywami i jak je stosować w swojej kuchni.
Czytaj więcej
pixel